telèfon 933 681 355 email hola@utpr.es

Recollida de residus sanitaris

Els Residus Sanitaris recullen tots els generats en qualsevol establiment o servei en el qual es desenvolupin activitats d’atenció sanitària. El material sanitari es considera residu quan ja no és d’utilitat i el seu maneig clínic ha finalitzat. En el dia a dia de qualsevol centre sanitari es generen deixalles que, per normativa, han d’anar situats en contenidors especials per a això.

La recollida de residus sanitaris és una part essencial del procés del tractament de residus sanitaris i hospitalari. L’objectiu de gestionar la recollida d’aquesta mena de deixalles és mantenir fora de perill al personal sanitari i a la població en general i així evitar els possibles riscos que aquests podrien ocasionar.

Els residus sanitaris s’eliminen a través de contenidors de característiques especials destinats a això; són contenidors homologats que segueixen una normativa específica quant a rigidesa, hermetisme i seguretat. Els centres d’atenció sanitària han de proveir-se d’aquesta mena de contenidors sent causa de sanció econòmica no complir amb les seves obligacions segons el que s’estableix en el Boletín Oficial del Estado (BOE).

 

La recollida de residus segons normativa

La majoria de les Comunitats Autònomes, tenen una normativa específica en matèria de gestió de residus sanitaris. Actualment, existeixen dotze Comunitats Autònomes que compten amb una legislació pròpia en matèria de processament de residus sanitaris.

El pas a pas del procés de recollida de residus sanitaris

Classificació

Per a realitzar una correcta recollida de residus sanitaris primerament es necessita classificar-los. Per a això, no es dipositaran mai en un mateix recipient residus sanitaris amb tipologia diferent.

Analitzant tota la normativa existent podem establir, de manera genèrica, els següents tipus de residus sanitaris:

Grup I o Residus assimilables a urbans: generats en activitats no específicament sanitàries.

Grup II o Residus Sanitaris no específics: són els generats a conseqüència de l’activitat sanitària, per la seva naturalesa o lloc de generació, queden subjectes a requeriments addicionals de gestió dins del centre.

Grup III o Residus Sanitaris específics o de bio-risc: són aquells que, per presentar un risc per a la salut i/o el medi ambient, requereixen especials mesures de prevenció, tant en la seva gestió dins del centre com fora.

 • Infeccioses
 • Restes anatòmiques
 • Residus tallants i punxants.
 • Fluids corporals, sang i hemoderivats
 • Cultius d’agents infecciosos i material en contacte amb ells.
 • Vacunes amb agents vius o atenuats.
 • Restes d’animals

Grup IV o Residus Sanitaris especials.

 • Químics
 • Citotòxics
 • Medicaments
 • Restes anatòmiques de suficient entitat

Grup V o Equips fora d’ús: comprenen les màquines (equips informàtics, electrònics, etc.) i equips instrumentals. Es col·locaran en llocs on no interrompin l’activitat i compliran la normativa que els sigui aplicable.

Envasament i retirada

Una vegada el recipient abast el 80% de la seva capacitat, es procedirà a l’envasament (mitjançant pressió) i retirada del contenidor a un lloc segur on no impedeixi les activitats diàries del personal sanitari i que sigui fàcil accedir a ell per a quan arribi el moment de la retirada.

Recollida i transport

Els residus generats en el centre productor són retirats per un transportista amb permís i transportats en un vehicle autoritzat per al trasllat de residus per carretera.

Emmagatzematge

Lloc on es col·loquen els contenidors amb els residus abans de ser traslladats a la planta de tractament.

Tractament i eliminació

Valoració del tipus de residu i procés de tractament i eliminació en la planta de tractament segons normativa.

 

Gestió de residus sanitaris en UTPR®

En UTPR® oferim la gestió de residus sanitaris de principi a fi;

 • Assessorament mig ambiental: orientació sobre la normativa aplicable en el seu centre segons l’activitat productiva de residus i la comunitat autònoma on es troba.
 • Tramitació documental: assistència en tot el procés d’inscripció com a centre productor de residus i assessorament i gestió de tràmits necessaris per a la gestió dels residus segons regió.
  Subministrament de recipients homologats: venda i lloguer de contenidors i bosses acreditats amb diferents capacitats.
 • Servei de recollida i transport: els residus generats en el centre productor són retirats per un transportista amb permís ADR i transportats en un vehicle autoritzat per al trasllat de residus perillosos per carretera.
 • Tractament: eliminació i valorització dels diferents grups de residus.

Si vol que l’informem més detalladament sobre el servei de gestió de residus sanitaris, pot emplenar el formulari que té a continuació i li contactarem en la major brevetat possible.

 


Si vol que l’informem més detalladament sobre el servei de recollida de residus sanitaris, pot emplenar el formulari que té a continuació i li contactarem en la major brevetat possible.

Contacte

  Ver información relativa a protección de datos

  TECNODOSIS S.L. l'informa que les dades de caràcter personal que proporcioni emplenant el present formulari seran tractats per TECNODOSIS S.L. com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que li sol·licitem és per a enviar-li un pressupost o la informació sol·licitada. La legitimació es realitza a través del consentiment de l'interessat. L'informem que els destinataris de les dades que ens faciliti estaran situats en els servidors de TECNODOSIS S.L., no se cediran a tercers, excepte en el seu cas, altres empreses de grup amb finalitats administratius interns. El fet que no introdueixi les dades de caràcter personal que apareixen en el formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no puguem atendre la seva sol·licitud. Podrà exercir els seus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en contacto@utpr.es així com el dret a presentar una reclamació davant una autoritat de control. Pot consultar-la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades en la nostra política de privacitat.

  Llamar Contactar